Underbara liv


Om tre veckor är det för mig nio år kvar till trettiospärren. Bäst före datumet närmar sig med stormsteg så tillika kraven på ett lyckat liv. Karriär, utbildning, jobb, familj, kärlek, ekonomiskt oberoende eller åtminstone stadig inkomst, goda vänner, social kompetens och ett trevligt bemötande till busschaffisen och kassörskan i snabbköpet även om har en pissig djävla dag.

Hur fan ska man orka det i samma veva som man bär på enormt dålig självkänsla, rädsla för att misslyckas och inte klara sig, inte hitta ett enda jobbhelvete i en stad med en komma åtta miljoner invånare och ett shoppingkapital på fantasisummor. Rygg och nacke, samt axlar värker redan kroniskt. Man sitter krökt framför datorn, ena dagen i hetsig jobbjakt tills huvudet spränger av migrän, andra dagen desperat jakt på kärleken i hopp om att den ska hjälpa den framtida eventuella arbetslösheten.

Musarm. Blåmärke på handflatan. Rödsprängda ögon. Surläpp. Allt som gör det lättare för en kvinna fortfarande i sin gröna ungdom (grön av mögel eller grön av avund eller grön av ekonomiskt välstånd, eller vafan säger man grön för egentligen?) att attrahera alfahannar längs drottninggatan och Stockholms diverse krogar. Knäcka en öl på Stureplan är detsamma som att klassa sig som låtsaskändis med enda skillnaden att det som syns i plånboken är malar som kippar efter andan, snarare än sedlar som permanent stadgat sig i sedelfickan. En och femtio kan skymtas i myntfacket. Räcker till en niondels hamburgare på McDonalds. Kanske ett strips av de trettio möjliga om man beställer en liten storlek.

Kroppsvikten ökar trots att ekonomin minskar och man undrar hur fan nu det logiskt går ihop. Tills man kommer på slantarna som går åt till att köpa tröstmat och tröstgodis för att höja blodsockret och inbilla sig att man är piggare och gladare efter hetsätandet. Hjärtat dunkar som en stridig getabock på anabola. Sen infinner sig den vanliga ångestkänslan av allt man skulle ha hunnit under dagen. Man hann inte ett skit. Och nästa dag samma veva igen. Hjulet i rullning. En hamster skulle satan stormtrivas.